Ziołowe mikstury na różne dolegliwości

By | 2 marca 2019

Zioła od lat wykorzystywane są do leczenia bardzo różnych dolegliwości. Do celów leczniczych można wykorzystać samodzielnie zebrane zioła. Jakie zioła wykorzystać do domowych kuracji?

Czarny bez przy przeziębieniu

Czarny bez jest bardzo bogaty w witaminy i sole mineralne. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C. Jest także źródłem beta-karotenu, magnezu, potasu, wapnia, sodu, fosforu. Działa napotnie i wykrztuśnie. Zawarte w nim składniki wzmacniają i chronią błony śluzowe dróg oddechowych. Z kwiatów bzu czarnego można przygotować wykrztuśny syrop. Z dala od ruchliwej drogi zbieramy 40 baldachów kwiatów czarnego bzu i oddzielamy je od łodyżek. Zalewamy je dwoma litrami wrzącej wody i odstawiamy na noc. Rankiem przecedzamy, dodajemy sok wyciśnięty z pięciu dużych cytryn i dwa kilogramy cukru, zagotowujemy. Natychmiast po zagotowaniu przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. W przypadku przeziębienia pijemy trzy razy dziennie po łyżce. Syrop ma działanie wykrztuśne, ostatnią dawkę pijemy około godziny 17.00 –  inaczej nie będziemy mogli zasnąć.

Ziołowe mikstury na różne dolegliwości

Mniszek lekarski na wzmocnienie organizmu

Jest bogatym źródłem witamin A, C, D oraz witamin z grupy B. Zawiera także cenne minerały, między innymi potas, magnez, żelazo, krzem. Poprawia przemianę materii, jest polecany osobom z podwyższonym poziomem cukru. W lecznictwie wykorzystuje się kwiaty i liście. Z kwiatów warto przygotować syrop o działaniu przeciwkaszlowym i przeciwzapalnym. Syrop z kwiatów mniszka ma także działanie wzmacniające. Aby przygotować syrop musimy zebrać 500 kwiatów, Zalewamy je litrem wody, przykrywamy i gotujemy przez 60 minut. Następnie przecedzamy, dodajemy kilogram cukru i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn. Gotowy syrop przelewamy do wcześniej wyparzonych słoiczków. Aby wzmocnić organizm pijemy syrop 3 razy dziennie przed posiłkiem przez 7 dni. Łyżkę syropu dodajemy do pół szklanki przegotowanej, letniej wody.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz