Przyprawy wzbogacają smak i służą zdrowiu

By | 10 lutego 2019

W każdej kuchni używane są różne przyprawy. Nadają one smak potrawom, konserwują żywność, działają przeciwzapalnie czy regulują trawienie. To efekt tego, że są bogate w witaminy, składniki mineralne i olejki eteryczne.

Chili

Jest przyprawą pochodzącą z Ameryki Środkowej i Południowej oraz z Azji. Ma pikantny smak, najczęściej dodaje się je do curry czy kurczaka po chińsku. Cennym składnikiem tej papryczki jest między innymi witamina C oraz żelazo. Obecność witaminy C sprawia, że żelazo wchłaniane jest przez organizm lepiej. W chili jest też bardzo dużo kapsaicyny. Jest to substancja, która silnie rozgrzewa, przyspiesza metabolizm (wchodzi często w skład preparatów na odchudzanie), reguluje temperaturę ciała i podwyższa ciśnienie. Chili poprawia także odporność organizmu.

Czarnuszka

Rośnie na Bliskim Wschodzie, w Egipcie i Indiach. Najczęściej używana jest mielona, ale całymi ziarnkami można posypywać przed pieczeniem bułeczki, dodawać do chleba. Zawiera ponad 100 aktywnych substancji, zasłużyła więc na umieszczenie na liście superfood. Czarnuszka ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zmniejsza apetyt, obniża poziom glukozy we krwi, reguluje pracę wątroby.

Przyprawy wzbogacają smak i służą zdrowiu

Cynamon

To przyprawa, która pochodzi z Chin, Cejlonu, Indii lub północnej Afryki. Ma słodko-korzenny smak. Najczęściej cynamonem w kuchni polskiej doprawiamy szarlotkę i inne dania z jabłkami oraz grzane wino. Cynamon jest dobrym źródłem wapnia, manganu i żelaza. Obniża poziom cukru we krwi, warto stosować go w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. Cynamon łagodzi skutki nadkwasoty, działa przeciwbiegunkowo, obniża poziom cholesterolu. Może być używany pomocniczo w leczeniu zakażeń drożdżakami.

Kurkuma

Rośnie na terytorium obu Ameryk, Afryki, Indii i Wietnamu. Ze względu na to, że zawiera komplet witamin z grupy B, potas i żelazo, działa rozgrzewająco oraz ma właściwości łagodzenia dolegliwości zapalnych, których przyczyną jest stres. Kurkuma łagodzi także problemy gastryczne i skórne. To jeden z silniejszych antyoksydantów.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz