Jak pozbyć się przeziębienia w weekend

By | 20 lutego 2019

Przeziębienie to bardzo powszechnie występująca infekcja w okresie jesienno-zimowym. W ciągu jednego roku możemy na nią chorować nawet 5-8 razy. Kierując się naszymi wskazówkami, można szybko wrócić do zdrowia.

Objawy przeziębienia

Infekcja rozwija się bardzo powoli. Zaczyna się często od apatii. Zaczynamy podejrzewać, że dopadła nas infekcja dopiero wtedy, gdy zaczynamy kichać i czujemy drapanie w gardle. Jest to pierwsza faza przeziębienia. W tym momencie możemy sobie jeszcze szybko poradzić z infekcją/

Weź gorącą kąpiel

Warto rozgrzać organizm, gdyż w cieple układ odpornościowy działa lepiej. Poza tym w odróżnieniu od bakterii, wirusy nie lubią wysokiej temperatury. Najlepiej odpowiada im temperatura 33-34 stopnie Celsjusza. Gorącą kąpiel można jednak wziąć tylko pod warunkiem, że infekcji nie towarzyszy gorączka. Warto popijać także rozgrzewające herbatki. Rozgrzewająco i napotnie działa napar z kwiatów bzu czarnego, lipy, rumianku. Warto do nich dodać kawałeczek świeżego imbiru, a gdy napar trochę przestygnie – łyżeczkę miodu. Możemy wypić także herbatkę malinowo-wierzbową. Wierzba działa tak samo jak aspiryna.

Jak pozbyć się przeziębienia w weekend

Pozbądź się kataru

Katar i zatkany nos to bardzo uciążliwe objawy przeziębienia. W udrożnieniu nosa pomaga woda morska. Rozrzedza ona wydzielinę, ułatwia oczyszczenie nosa z wirusów. Przy zatkanym nosie pomagają także inhalacje. Robimy je na przykład z gorącej wody i kilku kropli olejku eukaliptusowego. Możemy wykorzystać także napar z rumianku.

Zdrowa dieta

W walce z wirusami musimy wesprzeć organizm. Możemy to zrobić nie tylko wypoczywając i dużo śpiąc, ale także jedząc odpowiednie potrawy. Wyzdrowiejemy szybciej, gdy sięgniemy po chude mięso i ryby. W czasie walki z wirusami białko jest zużywane znacznie szybciej niż zwykle, dlatego warto jeść produkty, które dostarczają pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Składników odżywczych niezbędnych do pokonania infekcji dostarczy organizmowi również rosół. Trzeba go ugotować na chudym mięsie z dodatkiem dużej ilości warzyw.

Podobne wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *